Om TINE

Året som gikk

Disse smakebitene fra årets hendelser viser at TINE har mange jern i ilden. Vi takker for gjeve bransjeutmerkelser, og jobber jevnt og trutt videre med å opprettholde vår posisjon med produkter og tjenester av høy kvalitet.

2018 var et begivenhetsrikt år i TINE. Det er aldri lett å plukke hendelser til en årskavalkade. I tekst og bilder forsøker vi å vise spennvidden i våre aktiviteter. Fra den store verden til det helt nære. Fra Irland til Ålesund. Fra tørkesommer til rekordsalg av is. Fra årets leverandør til mindre fett i melka. Fra smart idrettsmat til lansering av en helt ny ost.

Alt dette er smakebiter fra TINEs historie i 2018:

2018 – Året som gikk

Januar

TINE fikk hedersprisen «Gullenken 2017» for årets merkevare i sosiale medier under arrangementet Social Media Awards.

Februar

Leveringsgraden for 2017 endte på 98,8 prosent. Det er i verdensklasse og bedre enn målet. Samtidig er vrak av ferdigvarer redusert med sju prosent. Den kombinasjonen gir seg ikke selv.

Mars

«Life’s best served with Jarlsberg®» er slagordet på en ny, stor Jarlsberg®-kampanje i USA hvor Jarlsberg® blir godt synlig i Times Square i hjertet av New York.

April

Wenche Andersen har gledet og inspirert mange med sin matlaging på God Morgen Norge på TV2. Under årsmøtet til TINE ble hun hedret med Jon Sundbys ærespris for sitt arbeid med å fremme norsk mat.

April

Nordmenn får i seg mer fett enn hva helsemyndighetene anbefaler. TINE har endret fettprosenten på den blågrønne lettmelka fra 0,7 til 0,5 prosent. Dermed vil norske forbrukere få i seg 133 tonn mindre fett årlig.

April

TINE ble kåret til årets dagligvareleverandør 2017 i OBS. Med dette er TINE regjerende «årets leverandør» i alle COOP sine kjedeprofiler som har gjennomført kåring.

Mai

Andelen eldre vil øke i Norge i årene framover, og i 2025 vil antall eldre utgjøre hele én million mennesker. TINE har som visjon å levere «matopplevelser for alle». Nå lanseres Tid™ for seniorer, i tråd med TINEs samfunnsansvar.

Mai

TINE tok imot utfordringen fra statsministeren om å bli med på laget for de globale bærekraftsmålene. Under Norway Cup møttes to lag til uhøytidelig dyst på fotballbanen. Profflaget vant 1–0.

Mai

Mange lokalmatprodusenter leverer mer melk til TINE enn de yster selv. Uten TINE vil lokalmatproduksjon være vanskelig, sier osteprodusentene selv.

Mai

Prosjektet «Ferskere melk» som startet opp for to år siden har medført at forbrukerne får to til tre dager lenger holdbarhet på melka. Det gir mindre matsvinn hos forbruker. Samtidig er svinnet hos TINE redusert med hele 70 prosent.

Juni

I juni markerte TINE og Dairygold at byggingen av TINEs nye meieri, TINE Mogeely, i Irland er i gang. Etter planen skal anlegget stå ferdig i oktober 2019.

Juni

Hanne Refsholt forteller at hun takker av som konsernsjef TINE med en femdobling av resultatet på 14 år. Ny konsernsjef er Gunnar Hovland, som går fra stillingen som administrerende direktør i BN Bank.

Juni

Konsernstyret vedtar en omfattende renovering og utbygging av TINE Meieriet Storsteinnes i Troms. Investeringsrammen er satt til 181 millioner kroner. Utbyggingen omfatter ny hvitostlinje, nytt hvitostlager og renovering av gammelt ysteri. Meieriet produserer ulike hvite og brune oster med ku- og geitemelk og har også en reguleringsrolle i nord.

Juli

I juli feiret eier av Rausjødalen Setermeieri, Arve Bjørnstad, og TINE 10-årsjubileum som åpen kafé og meierimuseum med mer enn 180 besøkende. Rausjødalen Setermeieri er Nord-Europas første andelsmeieri og dermed en viktig del av vår meierihistorie.

Juli

Den ekstraordinære tørken i sommer førte til mange krisemøter mellom ulike bondelag og landbrukspolitikere for å finne fram til gode løsninger for å hjelpe bøndene i en vanskelig situasjon.

Juli

Den rekordvarme sommeren førte til at Diplom-Is måtte sette inn ekstra produksjonstiltak for å møte behovet hos isglade nordmenn.

August

Et variert utvalg av matvarer på idrettsarrangement er bra når sulten melder seg. Under Norway Cup hadde alle mulighet til å prøve TINEs matkonsept for idrettslag, Smart Idrettsmat.

August

TINE Meieriet Ålesund blir nominert til en europeisk innovasjonspris, CEWEP Innovation Award. CEWEP er en europeisk organisasjon for energigjenvinning. Bakgrunnen for nominasjonen er de nye varmepumpene som er tatt i bruk på meieriet i Ålesund, basert på Stirling-teknologi. Med denne nye banebrytende teknologien kan TINE Meieriet Ålesund erstatte naturgass med fjernvarme og redusere CO₂-utslippene med hele 66 prosent.

September

Når det nye meieriet på Flesland står ferdig sommeren 2019, vil det ha de mest moderne og energieffektive løsninger basert på fornybar energi. Her er meierisjef Mårten Haukjem i det som blir Vestlandets største kjøleskap.

September

Mastittlaboratoriet i Molde får internasjonal anerkjennelse ved at det er ett av tre utvalgte laboratorier i hele verden for utprøving av en ny test for å påvise storfetuberkulose. Dette er en utbredt og alvorlig sykdom hos storfe i verden og kan smitte til mennesker.

September

Norsk Alpeost, produsert ved TINE Meieriet Elnesvågen, fikk tildelt Spesialitet-merket av daværende mat- og landbruksministeren Bård Hoksrud under åpningen av Matstreif i Oslo i september.

Oktober

TINEs datterselskap, Fjordland AS, mottok Dagligvareleverandørenes Forenings (DLF) innovasjonspris for «Litt mat Smoothie Bowl» som er et sunnere alternativ til mellommåltider.

Oktober

En ting er å lese og høre om innsatsen som TINE legger ned for å redusere sukkerinnholdet i produktene, deriblant yoghurt. Noe annet er å kjenne det på tunga. Landbruks- og matminister Bård Hoksrud fikk smake seg gjennom yoghurthistorien hvor sukkerinnholdet gradvis er redusert.

Oktober

Godt arbeid med bærekraft bidrar til at TINE kommer på andreplass i Ipsos’ omdømmemåling, bare slått av Coop Norge. Totalscoren på 82 er det høyeste TINE har oppnådd og størst framgang har vi på miljø.

November

TINEs meierier i Sømna, Elnesvågen, Vik, Trysil, Storsteinnes og ikke minst Dovre tar med seg gjeve medaljer hjem fra årets Oste-VM som ble arrangert i Bergen. Fanaost, produsert av Ostegården, tok en suveren hjemmeseier med førsteplass.

November

På en av verdens største meieriutstillinger, International Food Contest som arrangeres i Herning, stakk TINE av med både ærespriser og medaljer. Brumunddal stakk av med gullmedalje for sin Litago sjokolademelk.

Desember

En miljøinnovasjon brakte TINE hele veien inn i NRK Dagsrevyen. Det dreier seg om å bruke en elektrisk motor til å pumpe over melka fra gård til bil og ikke bruke fossil kraft. Om all innpumping av melk skjer på denne måten, kan TINE spare miljøet for 1 million liter diesel i ået - eller 3000 tonn CO2.